Rea på alla Fröer - Köp 3 betala för 2!
Fri frakt från 299 kr | Snabba leveranser direkt till din brevlåda | 100% nöjd kundgaranti!

Hur lockar jag pollinatörer till trädgården?

av Planty på August 27, 2023

Att locka fler pollinatörer som humlor, bin och fjärilas är inte bara bra för miljön och en viktig del i ekosystemet, det är även en förutsättning för fruktsättning och blomning i din trädgård. Pollinatörer skiljer sig åt och vissa söker enbart pollen och nektar hos specifika växtsorter medan andra söker sig till många olika arter. Här är några steg du kan ta för att locka pollinatörer med dragväxter för bin, fjärilar, humlor och andra insekter till din trädgård:

  1. Plantera pollenvänliga växter: Välj växter som producerar mycket pollen och nektar. Försök att ha växter som blommar under olika tider av året så att det alltid finns mat för pollinatörerna. Du hittar vårt sortiment av dragväxter till pollinatörer här.

  2. Mångfald av växter: Blanda olika typer av växter, inklusive blommor, buskar, träd och örter. Detta ger en varierad matkälla för olika pollinatörer.

  3. Undvik kemiska bekämpningsmedel: Minska användningen av kemiska bekämpningsmedel och insektsmedel. Dessa ämnen kan vara skadliga för pollinatörer och minska deras populationer. Använd istället naturliga gödselämnen som kompost.

  4. Skapa skyddande livsmiljöer: Skapa områden där pollinatörer kan finna skydd och gömma sig. Det kan vara i form av buskar, träd, stenar eller även små skräphögar.

  5. Bygg insektshotell: Ett insektshotell ger boplatser för solitära bin som inte bor i samhällen och andra insekter. Du kan skapa ett insektshotell genom att stapla träbitar, bamburör, kottar och liknande material. Det finns även färdigbyggda att köpa.

  6. Vattenkälla: Placera en vattenkälla i din trädgård, som en liten fågelbad eller en grunt kärl med vatten. Detta ger pollinatörerna en möjlighet att dricka och svalka sig.

  7. Undvik sterila ytor: Minska områden med gräsmatta och istället låt delar av din trädgård vara mer naturliga och vilda. Dessa områden kan fungera som livsmiljöer för pollinatörer.

Genom att implementera dessa åtgärder kan du skapa en trädgårdsmiljö som lockar och gynnar olika pollinatörer, vilket i sin tur kommer att bidra till en mer produktiv och blomstrande trädgård.

Det finns många olika växter som fungerar som utmärkta dragväxter för pollinatörer. Nedan hittar du några exempel på fröer till dragväxter som vanligtvis lockar pollinatörer som bin, fjärilar, humlor och andra insekter:

Lavendel (Lavandula spp.): Lavendel är känd för sin starka doft och attraherar en mängd olika pollinatörer, inklusive bin och fjärilar..

Ringblomma (Calendula officinalis): Denna blomma har en ljus färg och producerar mycket nektar, vilket gör den populär bland bin och fjärilar.

Solros (Helianthus spp.): Solrosor är stora och nektarrika blommor som attraherar ett brett spektrum av pollinatörer.

Fänkål (Foeniculum vulgare): Fänkål lockar många insekter, inklusive fjärilar och bin. Dess gulaktiga blommor är rika på nektar.

Stockros (Alcea rosea): Stockrosor ger både nektar och pollen till pollinatörer som bin och humlor.

Rosenskära (Cosmos spp.): Denna skira blomma är inte bara vacker utan även populär hos pollinatörer.

Blåklint (Centaurea cyanus): En klassisk midsommarblomma som lockar till sig många pollinatörer.

Vallmo (Papaver spp.): Vallmo blommar hela sommaren och lockar insekter och är en bra dragväxt för pollinatörer.

Jätteverbena (Verbena bonariensis): En riktig klassiker i perennrabatten eller krukplanteringarna med sin långa blomtid och attraktionskraft för fjärilar och andra pollinatörer.

Det är viktigt att välja ett brett utbud av växter med olika blomningstider och former för att locka olika typer av pollinatörer. Vi har även färdiga fröblandningar som du hittar här. Genom att inkludera dessa växter i din trädgård kan du skapa en lockande och livfull miljö för pollinatörer att trivas i.

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras