Här har vi samlat vårt utvalda sortiment av bladgrönsaker fyllda med vitaminer, proteiner, antioxidanter och krispiga smaker. Bladgrönsakerna är ofta snabbodlade, passar bra i det nordiska klimatet och kan sås i omgångar över stora delar av säsongen. Vilka sorter planerar du för i år?
En storsäljare och en av dem absolut vackraste mangoldsorterna. Stjälkarna erbjuder ett brett och varierat färgspektra från vitt, gult till mörkrött i mjuka pastelltoner som pryder dem flesta rabatter. Förutom...
En kulturarvssort från 1870-talet av utmärkt kvalitet. Denna Romansallat ger långsträckta huvuden med små, krispiga och saftiga blad. Benämns även som Cossallat eller Bindsallat (för att den "binder" sig själv). Utvecklingstiden är...
En mycket smakrik sort som kan odlas i bäddar, krukor eller på fönsterbrädan från vår till höst. Bladen är tjocka, krusiga och mörkgröna. Kan konsumeras färsk men är även lämplig för frysning,...
Slätbladig och klassisk italiensk persiljesort. De doftande, mörkgröna bladen skördas efter ca 70–75 dagar. För tidigt skörd sås Persiljan på hösten för skörd tidigt efterföljande vår. Odling från frö: Försås inomhus...
Medeltidig, snabbväxande bladsallatsblandning. Bladen är skarpa, vågiga, gröna och röda. Lättodlad. Odling från frö: Sås direkt på friland när jorden reder sig. Jorden hålls fuktig under grotiden. Sås med fördel i omgångar...
En Romansallat som ger lite mindre huvuden. Bladen är krispiga och saftiga. Benämns även som Cossallat eller Bindsallat (för att den "binder" sig själv). Utvecklingstid 50-60 dgr. Odling från frö: Försås i såjord inomhus...
Öven kallat Sandsenap. En populär bladgrönsak med fina, flikaktiga blad i täta rosetter. De färska och väldoftande bladen har en pepprig och lite nötig smak som gör sig utmärkt i bland annat...
Benämns även som Land Kelp, Ceylonspenat eller Malabarspenat. Spännande, vacker och dekorativ bladgrönsak med röda stjälkar och mörkt gröna blad som påminner om spenat. Växtsättet är klättrande (kan även användas som inomhusväxt kring t.ex...
En medeltidig sort av bladsallat. Utvecklingstid 50–60 dagar. Bladen är krispiga och vågiga med en dekorativ grön/brun/mörkröd färgton. Odling från frö: Sås direkt på friland när jorden reder sig. Kan sås i omgångar...
En krusbladig och tålig persilja med frisk smak. Utvecklingstiden är ca 80–90 dagar. De mörkgröna bladen kan ätas färska, frysas eller torkas. Odling från frö: Försås inomhus under våren och utplanteras efter...
Tidig sort. Bladen är ljusgröna med vågiga kanter. Växer ut igen efter att den har plockats. Kan sås över stora delar av säsongen och odlas för vår, sommar, höstskörd. Odling från...
En medeltidig sort som ger hög avkastning. Stora, mörkgröna och krispiga blad, resistent mot bladmögel. Sås tidigt på våren eller hösten. Användbar som färsk, kokad, fryst och stuvad. Växer som mest i...
Tvåårig mursenap som är en utmärkt smaksättare i matlagning. Smaken på bladen av denna sort är kryddigare än vanligt. Perfekt komplement till ost, kan användas i sallad eller för att dekorera rätter. Snabbväxande sort...
Mangold är en vacker och god grönsak som skördas ca. 60 dagar efter sådd. Bladen är lätt skrynkliga, saftiga, gröna med gula ådror. Stjälkarna är gula. Unga blad är lämpliga för...
Ettårig, örtartad, lättodlad och mycket snabbväxande, blir ca 5-10 cm höga. Små, väldoftande och kryddiga blad används med fördel i matlagning. Bladen innehåller jod, kalcium, järnsalter, karoten och är mycket rik...