Kryddor och örter är ätbara delar av växter som används för att smaksätta och färgsätta främst mat. I utgrävningar har man hittat spår av användning av kryddor så tidigt som 4 000 år f.kr. i Europa. De flesta kryddor passar ypperligt för att torka eller frysa in och spara för att använda även utanför säsong.
Populär ört, en av världens mest använda, med exceptionell smak och arom. Färska blad och torkade frön används som krydda, särskilt till kött och fisk i det orientaliska köket. Går...
Kompakt basilika med ljusgröna blad, behaglig doft och kryddig smak. Sorten blir ca 25-30 cm hög och passar bra att odla i krukor. Passar bra att kombinera tillsammans med tomatodlingen. KRAV-märkt. Odling...
Vacker och välanvänd kryddväxt. Lökarna, blasten och fröna används till olika sorters matlagning; bland annat fiskrätter, likör och brödbak. Växten har en behaglig doft som påminner om anis och dill och...
Flerårig kulinarisk prydnadsväxt med anor från södra Europa, även kallad "själen i Provence". Vackert lilablå färg och silvergrå blad som lyser upp rabatten och även gör sig bra som häck och...
Ekologisk flerårig ört med vackert silvergrönt, väldoftande och aromatiskt bladverk. Passar som lägre solitärbuske och tillsammans med andra kryddväxter eller som kant -och rabattväxt. Som krydda används salvia ofta i kombination med andra...
Basilikan tillhör en av medelxhavskökets populäraste kryddor och denna sort är precis som namnet antyder en klassisk italiensk sort med stora blad. Bladen kan användas färska direkt från plantan eller...
En medeltidig, högavkastande sort. Blad, blommor och stjälkar kan användas färska eller torkade. Lättodlad, kravlös. Klarar halvskugga. För att ha dill hela sommaren kan den sås ungefär var tionde dag fram...
En medeltidig, högavkastande sort. Lättodlad, kravlös och klarar halvskugga. Bladen är mörkgröna och kronorna formar sig sent. Kan odlas bland andra grönsaker, såsom morötter, sallad, rädisor och potatis. Odling från...
En lättodlad och mycket snabbväxande kryddväxt. Denna krasse ger små, väldoftande och kryddiga blad som bland annat kan strös på smörgåsar och användas vid smaksättning av fisk, keso, äggrätter och mycket annat!...
Flerårig, medicinsk, nektaririk, dekorativ ört. Bittra blad, skott och blommor används ofta i matlagning. Bladavkok används för att förbättra aptiten och matsmältningen. Torra och färska blad passar bra till skaldjur, kalvkött,...
Kryddig, medicinsk, nektaririk, prydnadsväxt. Torkade löv och stjälkar används till mat. Grön eller torkad ört används för att krydda kött, keso och grönsaksrätter. Trivs bäst i soliga och varma lägen, skyddade från...
Ettårig ört där bladverket hos sorten "Confetti" påminner om dill. Kännetecknas av sin friskhet och höga innehåll av eteriska oljor. Lämplig för odling i krukor, balkonglådor och trädgårdsbäddar. Blad, skott och frön kan användas...
Flerårig medicinsk, nektaririk och aromatisk ört. Färska och torkade blad används till sallader, kötträtter, såsarom etc. En mycket populär krydda i det italienska köket, där oregano används till bl.a. pizza och spagetti....
En vackert och klassiskt prydnads -och medicinalväxt med vita korgblommor och gul mittcirkel. Torkade blommor har traditionellt använts till bland annat te med magstärkande och lugnande effekt, ingår ofta i örtteer...
En ettårig aromatisk, krydd-, medicinal- och biväxt. Vacker djupröd färg som ger såväl smak som karaktär till matlagningen. Växten kan toppas för ett buskigare växtsätt. Kan odlas i bäddar utomhus...