Rotfrukter har en stolt tradition i den svenska husmanskosten och innehåller viktiga fibrer, mineraler och vitaminer. Här nedan har vi samlat några av våra favoriter.
En tidig snabbväxande sort. Rötterna är långa, stora, vita och har en mild smak. Lämplig för färsk användning och lång förvaring. Växer bäst i välbearbetad, hummusrik lerjord. Rötter kan bli deformerade...
Morot 'Purple Sun H' är en lilafärgad, tidig, högavkastande och sjukdomsresistent hybrid. Den kan även odlas för höstskörd, då bör fröna sås under slutet av maj till början av juni. Rötterna är...
Tidig, bördig sort. Växer färdigt efter grodd på 22–25 dagar. Rotfrukterna är harmoniskt formade, klarröda till färgen, medelstora och milda i smaken. Passar för odling i växthus och på friland....
Medeltidig rödbetssort. Skördas efter 85–95 dagar. Rödbetorna är runda och vackert mörkröda till färgen. Rekommenderas för sommar- och höstskörd, lämplig för lagring. Odling från frö: Sås direkt på friland när jorden...
Höstmorot Koral är en sen, högavkastande morot. Kan användas färsk, för tillagning och för längre lagring. Längd ca 18–22 cm. Odling från frö: Sås direkt på friland när jorden reder sig. Sås på våren...
Medeltidig, universell sort. Passar att tillaga då den inte tappar färg. Även lämplig för färsk konsumtion och för vinterförvaring. Växer bäst i måttligt tung och lerig jord. Odling från frö: Sås direkt på...
Medel-sen sort, resistent mot sjukdomar. Utvecklingstid ca 130 dagar. Rötterna är delikata med tunt skal, utan ringar och har ett djuprött fruktkött. Sorten är för färsk användning och tillagning. Odling från frö: Sås...
En spännande och delikat rotfrukt som ger stora, runda och kraftfulla rötter. Bladverket växter vackert mörkgrönt och upprätt. Köttet är vitt och förblir så efter även frysning eller tillagning. Resistent mot sjukdomar. Rotselleri...
Medeltidig sort för sommar- och höstskörd. Skördas 90-100 dagar efter grodd. Släta rötter med trubbig spets och klarorange kärna. Även lämplig att vinterförvara. Odling från frö: Sås direkt på friland...
En medelsen sort av rotpersilja. Har en tydlig persiljesmak och förutom färsk konsumtion passar denna rotpersilja bra i gratänger, som puré, ugnsrostade m.m. Även bladen används för smaksättning och dekoration av mat,...
Medeltidig sort och vacker sort. Rötterna är runda och vita med rosa-violett yta. Saftigt fruktkött med mild sötma. Konsumeras råa, kokta, wokade eller konserverade. Även de unga kålrotsbladen kan skördas som "baby...
Rund rädisa med mild smak med vitt krispigt fruktkött. Tidig sort. Utvecklingsperiod 28–30 dagar. Växer bäst i välbearbetad, hummusrik lerjord. Rötter kan bli deformerade och får sämre smak om de odlas i...
Sen, högavkastande morot. Skördas inom 115-120 dagar efter att fröna har grott. Morötterna är konformade, 18-24 cm långa och har en intensiv orange färg och rik sötma. Hållfast sort som står emot spricker...
Medeltidig, universell rödbetsort. Passar bra i matlagning då den inte tappar färg. Även lämplig för färsk konsumtion och för vinterförvaring. Växer bäst i måttligt tung och lerig jord. Odling från frö:...
Tidig, bördig sort. Rädisorna är avlånga och röda med en vit spets. Växer upp på 27 dagar efter grodd. Goda, förväxer ej under lång tid. För höstskörd sås rädisorna under andra...