Fri frakt från 299 kr | Snabba leveranser direkt till din brevlåda | 100% nöjd kundgaranti!

Vad kan jag så i december?

av Planty på November 26, 2023

Mörka kalla december eller varför inte en månad att planera och starta det kommande odlingsåret? Förutom planteringen av lökväxter så går det faktiskt alldeles utmärkt att starta vintersådden utomhus under december månad (läs mer om vintersådd här).Har du dessutom ett växthus, uterum eller plats för delar av odlingen inomhus med extra växtbelysning så finns det goda möjligheter att odla även under vinterhalvåret. 

 1. Odling inomhus:

  • Med rätt ljus och belysning kan örter som koriander, basilika och persilja odlas inomhus året runt.
  • Paprika och chili har en lång utvecklingstid och behöver därför sås tidigt för att få en bra start innan utplantering till vår/sommar. En del chili, framför allt de starkare sorterna tillhörande chinense familjen, sås med fördel redan i december för att utvecklas fullt ut och bära frukt.
 2. Microgreens:

  • De små, snabbväxande mikrobladen/örterna, även kallade primörblad, skördas redan vid tiden då de fått sitt första bladpar i mellanstadiet mellan groddar och småblad. Exempel på odlingsvärda microgreens är ärtskott, senapsgroddar och räddisskott som kan odlas inomhus året om.
 3. Sallad och bladgrönsaker:

  • Många salladssorter och bladgrönsaker kan odlas inomhus eller i ett något uppvärmt utrymme, exempelvis spenat och asiatiska bladgrönsaker som gror och växer redan vid låga temperaturer.
 4. Kryddväxter:

  • Dill, timjan, oregano och andra kryddväxter kan sås inomhus året om. Under den mörkaste tiden lämpligen med extra växthusbelysning, men kan annars till exempel påfönsterbrädan i ett soligt fönster.
SKRIV KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras