Rea på alla Fröer - Köp 3 betala för 2!
Fri frakt från 299 kr | Snabba leveranser direkt till din brevlåda | 100% nöjd kundgaranti!

Pumpor: Upptäck 10 Fascinerande Insikter om Denna Mångsidiga Grönsak

av Planty på September 27, 2023

Pumpor är inte bara populära under hösten som dekorationer och i matlagning, de har också en fascinerande historia och är fulla av intressanta fakta. Har du inte redan gjort det så kan du spana in vårt breda sortiment av pumpafrön här. Nedan kommer tio spännande fakta om pumpor:

  1. Botaniskt sett tillhör pumpor gurkfamiljen: Trots att vi ofta behandlar dem som grönsaker, tillhör pumpor faktiskt familjen gurkväxter. De innehåller frön och kommer från blomman på pumpaplantan.

  2. Ursprung i Amerika: Pumpor härstammar från centralamerika, där de har odlats i tusentals år. De var en viktig del av urbefolkningens kost och användes även för att göra verktyg och skålar.

  3. Pumpafobi: Visste du att det även finns en term för om man har en fobi för pumpor, nämligen cucurbitophoibia. Så tycker du att det kan vara läskigt med utskurna pumpor kring halloween behöver du inte känna dig ensam längre.

  4. Mångsidig användning: Alla delar av pumpan är användbara. Köttet används i matlagning, fröna kan rostas och ätas som snacks, och till och med skalet kan användas för att dekorera eller för att göra soppa.

  5. Världsrekord i storlek: Pumpor kan bli enorma! Det finns många tävlingar runt om i världen för att odla den största pumpan. Världsrekordet för tyngsta pumpa är 1226 kg och sattes enligt Guinness World Records den 26 sept 2021 av italienaren Stefano Cutrupi.

  6. Hälsosamma fördelar: Pumpor är rika på näringsämnen och antioxidanter. De innehåller betakaroten, som kroppen omvandlar till vitamin A, vilket är viktigt för synen. De är även kalorifattiga och rika på fiber.

  7. Namnet "pumpa": Ordet "pumpa" kommer från det grekiska ordet "pepon", som betyder "stor melon".

  8. Halloween-traditionen: Ursprungligen användes ljus i pumpor för att skrämma bort onda andar på Halloween. Traditionen med att skära ansikten i pumpor kommer från en gammal irländsk tradition att skära ansikten i rovor eller potatis.

  9. Flera sorter: Det finns över 45 olika typer av pumpor. Dessa varierar i storlek, färg och smak. Vissa sorter är bättre lämpade för matlagning medan andra är bäst för dekoration.

  10. Blommande växt: Pumpaplantan har vackra gula blommor som också är ätliga. De kan användas i sallader eller friteras.

Du kan även läsa vårt inlägg om hur du lyckas med att odla pumpa från frö här.

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras