Fri frakt från 299 kr | Snabba leveranser direkt till din brevlåda | 100% nöjd kundgaranti!

Lyckas med Chiliodlingen - Våra hetaste Tips

av Planty på September 24, 2023

Välj rätt Chilisort

Att välja rätt chilisort är avgörande för att lyckas med din odling och få de smaker och hetta du föredrar. Du hittar vårt breda sortiment av chilifröer här. Nedan kan du läsa om några viktiga aspekter att tänka på när du väljer en chilisort:

 1. Hetta och Smakprofil:

  Chilis varierar starkt i hettanivå och smak. Vissa är milda och söta medan andra är extremt heta. Bestäm vilken typ av hetta och smakprofil du föredrar för att välja rätt sort. Hettan mäts i Scoville och kan variera väldigt mycket mellan olika sorter, du kan läsa mer om detta längre ner på sidan.

 2. Växtförhållanden:

  Ta hänsyn till dina odlingförhållanden. Är din odling inomhus eller utomhus? Är det tillräckligt med solsken och värme? Vissa chilisorter trivs bättre i specifika förhållanden.

 3. Mognadstid:

  Tidpunkten för mognad varierar mellan olika chilisorter. Om du vill ha snabb skörd, välj sorter med kortare mognadstid.

 4. Användningsområde:

  Fundera över hur du planerar att använda chilin. Ska den användas i salsor, såser, torkas eller kanske inläggningar? Olika sorter passar olika användningsområden.

 5. Plantstorlek:

  Överväg hur mycket utrymme du har för odling. Vissa chilisorter är kompakta och lämpar sig bra för krukor och små trädgårdar, medan andra kan bli stora buskar eller till och med träd.

 6. Tolerans mot Skadedjur och Sjukdomar:

  Vissa chilisorter är mer resistenta mot skadedjur och sjukdomar än andra. Det kan vara bra att välja sorter som kräver mindre bekämpningsmedel.

Odla Chili på bästa sätt

När du odlar chili är det viktigt att tänka på flera aspekter för att säkerställa en framgångsrik odling och en riklig skörd av hälsosamma och goda chilifrukter. Här är några viktiga punkter att beakta:

 1. Ljus och Värme:

  Chiliväxter älskar sol och värme. Se till att placera dina plantor på en solig plats där de får minst 6-8 timmars direkt solljus varje dag.

 2. Jord och Näring:

  Använd väldränerad och näringsrik jord som innehåller alla nödvändiga mineraler och näringsämnen. Du kan komplettera med gödselmedel specifikt utformat för grönsaker och chili.

 3. Bevattning:

  Håll jorden jämnt fuktig, men se till att den inte blir för blöt. Övervattning kan leda till röta och andra problem. Regelbunden, jämn bevattning är viktigt.

 4. Luftfuktighet:

  Chiliväxter trivs bäst i låg luftfuktighet. Se till att det finns tillräcklig ventilation runt dina växter, särskilt om de odlas inomhus.

 5. Plantering och Avstånd:

  Plantera dina chilifrön eller plantor enligt anvisningarna. Ge varje planta tillräckligt med utrymme för att växa, vanligtvis 30-60 cm mellan varje planta.

 6. Stöd och Uppbindning:

  Många chilisorter behöver stöd för att växa ordentligt. Använd pinnar eller trådar för att stötta plantorna när de börjar växa och utveckla frukt.

 7. Skördetidpunkt:

  Håll koll på när chilifrukterna mognar. Skördas när de har nått önskad mognadsgrad för att få den bästa smaken och hetta.

 8. Skadedjur och Sjukdomar:

  Var uppmärksam på eventuella skadedjur eller sjukdomar. Använd naturliga metoder eller säkra bekämpningsmedel för att skydda dina växter.

 9. Förökning:

  Om du vill odla chili från frö, förbered dig genom att starta frösådd i tid för säsongen. Se till att ha rätt temperatur och ljusförhållanden för att fröna ska gro.

 10. Tidsperspektiv:

  Ha tålamod, eftersom chili kan ta tid att mogna beroende på sorten. Det kan ta allt från 60 till över 100 dagar från sådd till skörd, beroende på sorten.


Scoville-skalan

Scoville-skalan är en måttenhet som används för att mäta hettan eller styrkan hos chilipeppar och andra starka kryddor. Den utvecklades av den amerikanske farmakologen Wilbur Scoville på tidigt 1900-tal och används än idag för att beskriva chilipeppars hetta. Här är en förenklad förklaring:

1. Ursprung:

 • Scoville-skalan mäter mängden capsaicin, en kemikalie som finns naturligt i chilipeppar och som ger dess heta smak.

2. Mätning:

 • Mätningen görs genom att utvinna capsaicin från chilipepparen och späda ut den med sockerlösning tills smaken inte längre upplevs som het av en panel av testare.

3. Styrka i Scoville-enheter (SHU):

 • En chilis styrka anges i Scoville-enheter (SHU), vilka representerar den högsta utspädningen av capsaicin där hettan fortfarande är märkbar. Till exempel, om en chili har 5000 SHU, betyder det att capsaicinet utspäddes 5000 gånger innan hettan inte längre kunde kännas.

4. Skalan:

 • Skalan börjar vid 0 SHU för chilis med ingen märkbar hetta, som vanlig paprika, och går upp till flera miljoner SHU för de starkaste chilipeppararterna.

5. Exempel:

 • Mild: Paprika och Anaheim (0-2500 SHU)
 • Mellan: Jalapeño och Serrano (2500-23 000 SHU)
 • Heta: Habanero och Thai chili (100 000-350 000 SHU)
 • Extremt heta: Carolina Reaper och Trinidad Moruga Scorpion (1 641 183-2 200 000 SHU)

Scoville-skalan ger en användbar indikation på hur heta olika chilisorter är, vilket kan vara till hjälp när man väljer vilken typ av chili att använda i matlagningen eller när man vill justera hettan i en rätt.

Hoppas att detta har gett dig värdefulla tips inför din odling av chili och glöm inte att spana in alla våra sorter här.

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras