Rea på alla Fröer - Köp 3 betala för 2!
Fri frakt från 299 kr | Snabba leveranser direkt till din brevlåda | 100% nöjd kundgaranti!

Spännande fakta om Tomater

av Planty på September 27, 2023

Tomatens historia:

Utforska tomatens fascinerande historia och dess avgörande roll i matlagningen världen över. Ursprungligen härstammande från Sydamerika, har tomaten varit en central grönsak i mänsklig kost i över 3 000 år. Spanjorerna spelade en väsentlig roll i att introducera tomaten i Europa under 1500-talet, efter deras kolonialisering av Sydamerika. Initialt betraktades den som en prydnadsväxt, men på 1700-talet började tomaten användas flitigt i matlagningen. I Nordamerika integrerades den i matkulturen på 1800-talet och har sedan dess varit en viktig del av den amerikanska matkulturen.

I dag är tomaten en nyckelkomponent i otaliga maträtter världen över. Den är mångsidig och kan användas i allt från sallader till såser och juicer. Tomaten är inte bara mångsidig och god, den är också rik på viktiga vitaminer och mineraler som gynnar hälsan.


Tomater är bra för hälsan:

Tomater är rika på antioxidanter, inklusive C-vitamin och vitamin E, som bidrar till att bekämpa fria radikaler i kroppen och främja en hälsosam cellåterbildning. Deras karakteristiska röda färg beror på en kraftfull antioxidant kallad lykopen, som är kopplad till att minska risken för hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

Naturligt röda tomater är en kraftfull källa till lykopen, en antioxidant som ger dem sin karakteristiska färg. Ju rödare tomaten är, desto mer lykopen innehåller den, eftersom lykopen sitter precis under skalet och ger den dess röda ton.

Lykopen återfinns inte bara i tomater utan är mest koncentrerad i tomatprodukter. Andra livsmedel som innehåller lykopen inkluderar nypon, blodgrape, aprikoser, vattenmelon, paprika, gojibär och papaya.

Förvånansvärt nog innehåller små körsbärstomater mer lykopen än de större tomaterna. Undersökningar som gjorts visar att det i vissa cocktailtomater kan finnas fyra gånger så mycket lykopen som i andra tomater. För att öka lykopenhalten kan man upphetta och mixa tomaterna vilket sker i bl.a. juicer och ketchup.

Lykopen är inte den enda nyttigheten i tomater. De innehåller även lutein, betakaroten och andra antioxidanter som gynnar ögonhälsan och kan verka förebyggande mot åldersrelaterade ögonsjukdomar.

Förutom lykopen och andra näringsämnen innehåller tomater även folsyra, vilket är viktigt för att förhindra överskott av homocystein, ett ämne som påverkar produktionen av serotonin, dopamin och noradrenalin i kroppen, vilka reglerar sömn och humör.

Odla tomater:

För den som är intresserad av odling är det spännande att veta att det finns tusentals tomatvarianter runt om i världen, var och en med sin unika smak, färg, form och storlek. Det finns körsbärstomater som är små och söta (ex. Vilma och Gardener's Delight), plommontomater som är avlånga och saftiga (ex. San Marzano), och köttiga bifftomater som passar utmärkt på smörgåsar eller i sallader (ex. Ciccio och Cosoluto Fiorentino).

När det gäller odling är tomatväxter relativt lätta att sköta, särskilt när de har en solig plats och välskött jord. Odlingen kan starta inomhus i krukor eller frösådd långt före den varmare säsongen. Detta ger tomatplantorna en chans att växa och mogna tillräckligt innan de planteras utomhus. Tomater trivs i näringsrik jord och regelbunden vattning.

En spännande aspekt är också att tomatplantor är väldigt anpassningsbara och kan odlas i traditionella trädgårdar, på balkonger, i växthus eller till och med inomhus i hydroponisk odling. Det finns därmed möjligheter att odla tomat året runt oavsett var du bor eller hur mycket utrymme du har tillgängligt. Du kan läsa mer om hur man odlar tomater här.

Vi har ett brett sortiment av tomatfröer som du hittar här.

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras