Tomatens ursprung
Tomaten härstammar ursprungligen från Sydamerika och har använts som mat i mer än 3 000 år. De första tomaterna som odlades var knappt större än en böna och hade en bitter smak. Tomaten introducerades därefter i Europa i på 1500-talet av spanjorerna som koloniserade Sydamerika. I början betraktades tomaten uteslutande som en ornamental och det var först på 1700-talet som tomaten började användas som en vanlig förekommande ingrediens matlagningen. Tomatens användning spred sig till Nordamerika på 1800-talet där den blev en viktig del av amerikansk matkultur.
Idag är tomaten en viktig ingrediens i många maträtter runt om i världen och odlas i många olika delar av världen. Tomater kan användas i sallader, såser, juice och många andra maträtter och är också en viktig källa till vitaminer och mineraler.
Idag är tomaten en viktig ingrediens i många maträtter runt om i världen och odlas i många olika delar av världen. Tomater kan användas i sallader, såser, juice och många andra maträtter och är också en viktig källa till vitaminer och mineraler.Idag är tomaten en viktig ingrediens i många maträtter runt om i världen och odlas i många olika delar av världen. Tomater kan användas i sallader, såser, juice och många andra maträtter och är också en viktig källa till vitaminer och mineraler.Idag är tomaten en viktig ingrediens i många maträtter runt om i världen och odlas i många olika delar av världen. Tomater kan användas i sallader, såser, juice och många andra maträtter och är också en viktig källa till vitaminer och mineraler.